Waar ben je naar op zoek?

Theater studeren

We krijgen vaak de vraag waar je kan gaan studeren als je van theater echt je vak wil maken. Hier vind je een overzicht.

2023 theaterstudiewijzer
© Lizzy De Scheemaecker

Secundair:

Woordkunst-drama in het Kunstsecundair onderwijs (KSO): vanaf het derde middelbaar kan je in het KSO kiezen voor de richting woordkunst-drama. De accenten liggen anders in de verschillende scholen, maar ze gaan er allemaal vanuit dat je gevormd wordt als podiumkunstenaar en voorbereid wordt op eventueel het hoger onderwijs.

Scholen:

Zoek je een opleiding voor mime, voor muziek, voor dans…?

Check deze link voor het volledige aanbod aan KSO-scholen.

Hoger Onderwijs:

In het hoger onderwijs zijn er verschillende mogelijkheden. Elke opleiding is anders en elke school heeft zijn eigen visie op theater. Om écht goed te weten waar je je thuis zal voelen ga je best naar alle infomomenten om de sfeer op te snuiven.

Een lijstje van de verschillende scholen in Vlaanderen en Brussel, met de mogelijke afstudeerrichtingen:

Ook in Nederland zijn een aantal scholen waar Belgen vaak studeren. De bekenste zijn Toneelacademie Maastricht, Fontys hogeschool in Tilburg en Academie voor Theater en Dans Amsterdam.

Vrije tijd:

Ook in je vrije tijd kan je best veel bijleren over theater. Ga maar eens langs bij de academie of muziekschool zoals dat wel eens genoemd wordt, in je buurt. Daar hebben ze vast een afdeling ‘woord’!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van JongDOEK